onsdag 6. januar 2010

Hvordan finne vinden på yr.no

Hvordan finne statistikk om vind på yr: (for de som ikke vet sånt, men som kunne tenke seg å vite det. For eksempel for å finne ut hvor kalt det egentlig er med vind og alt, se forrige bloggpost...)
Finn stedet du er på yr. Da vil du finne varselet for dette stedet med temperatur, nedbør og vind. Hvis du skroller litt nedover siden vil du finne de nærmeste observasjonene.

For Oslo ser deler av siden sånn her ut:
For å komme videre til statistikken, og informasjon om vinden må du trykke på linken jeg har markert med en stor rød pil. Da vil du finne månedsstatistikk og døgnstatistikk for det siste året. Den siste datoen står nederst i tabellen!

For vind er maksvinden og middelvinden oppgitt for hvert døgn. (helt til høyre i tabellen) Nå kan du bruke disse tallene for å finne avkjølingseffekten av vinden i temperaturen hos deg! (se forrige bloggpost...)

Ikke alle værstasjoner har vindmålinger, så det er ikke sikkert det er mulig å finne vinden på alle steder på denne måten- Sjekk de andre målestasjonene som er oppgitt hvis du ikke finner noe på den første. Dette blir også et ganske grovt overslag på vinden der du er siden vinden blir veldig påvirket av lokale effekter.

Hvis det ikke er noen stasjoner i rimelig nærhet som har vindmålinger, kan eventuelt det som er oppgitt i varselet på yr brukes. For eksempel i eksempelet ved siden av hvor vinden er 4 m/s. Der har du også en vindpil, hvordan denne skal leses er beskrevet her.

Dersom man ikke får nok værstatistikk på yr.no så er e-klima stedet å besøke.

Ha det hyggelig i kulda! jeg skal fortsette kvelden med en kopp te og litt strikketøy for å veie opp for all denne fagpraten!

1 kommentar:

  1. Heia, dette må jo være et innlegg for deg:
    http://nopatterns.blogspot.com/2010/01/clouds.html
    :) Siena

    SvarSlett